Omanul este cea mai mare tara din Golf, condusa de un sultan care mentine stabilitatea si relatii diplomatice excelente cu toate tarile acestei regiuni zbuciumate, care mentine traditiile si unde religia este un element primordial.
Este o țară sigură, cu criminaltate tinzând către zero, cu oameni primitori, prietenoși, liniștiti și care par să nu știe ce este aceea "grabă". Este un loc unde te poți bucura de mirifica atmosferă a unei țări arabe calme, prea puțin transformată de investiții financiare uriașe și deloc afectată de conflicte de orice fel, unde poți savura natura pură, fără ca omul să fi intervenit în a o schimba sau în a modifica geografia locului.
Peninsula Musandam, având capitala la Khasab, este o exclavă a Omanului, situată în imediata vecinătate a Emiratelor Arabe Unite, astfel încât poți ajunge mai ușor și mai repede alegând un zbor spre Dubai (Fly Dubai rapid și cu prețuri acceptabile) și ajungând, după trecerea frontierei și plata taxei de viză, pe o superbă șosea modernă săpată în munte, care se mulează pe forma țărmului Golfului Arab (Persic numit de alții). Priveliștea îți taie respirația, nu știi dacă să te uiți la șosea, la plaja cu nisip fin și apele mării care se sparg de țărm în valuri mici sau la muntele care te amenință cu căderi de pietre în sezonul ploios, dar te impresionează prin apropiere și forță. Poate drumul de 5 ore cu feribotul din Muscat (aceasta în cazul în care alegeți să zburați până în capitala Omanului) ar putea concura cu acest drum parcurs cu mașina, nu știu, dar cu siguranță îl voi testa cu următoarea ocazie.
Khasab este un oraș liniștit, micuț, construit în jurul unui port natural de către portughezi la începutul secolului al XVII-lea, cu case tradiționale (multe cu gratii la geamuri pentru a feri locuitorii de... căprițe) și foarte multe moschei (majoritatea populației având ca și religie ibadismul, arhitectura moscheilor fiind astfel diferită de cea întâlnită în alte țări arabe), cu străduțe înguste pe care zărești copii jucându-se, femei stând în pragul caselor, îmbrăcate în abaya și jilbab și având capul acoperit cu hijab și niqab, astfel încât tu, trecător, le poți vedea numai ochii. Căprițe jucăușe și curioase își ameliorează tranzitul intestinal cu câte un ambalaj de hârtie aruncat la întâmplare și conviețuiesc pe străzi cu pisicile, nestingherite, pentru că nu am văzut niciun câine care să le deranjeze. Majoritatea locuitorilor sunt etnici din Oman, dar pentru diferite activități din domeniul serviciilor sunt angajați străini, cei mai mulți din India și Pakistan. Localnicii, în special cei din sate, se ocupă cu pescuitul, astfel încât aici este locul ideal pentru a savura pește proaspăt și fructe de mare (recomand în mod special homarul - omani rocky lobster), pe lânga alte feluri tradiționale de mâncare, absolut delicioase, care pun la încercare voința și cântarul. Pe lângă producția de curmale, turismul este o importantă sursă de venit, în continuă creștere și dezvoltare, Khasab nefiind numai locul unde omanezii înstăriți își construiesc case de vacanță, ci și locul unde turiști de toate vârstele, din toate colțurile lumii, vin să se bucure de natură, de liniște și de diverse activități recreative în aer liber. Portul este folosit pentru transport de mărfuri și persoane, pentru excursii de agrement, dar și pentru micul trafic dintre Iran și Oman, iranienii aducând, la răsăritul soarelui, în micile lor bărci motorizate din fibră de sticlă, covoare, oi și capre și întorcându-se până la apusul soarelui, încărcați cu produse electronice și țigări americane, parcurgând 55 km și trecând prin strâmtoarea Hormuz.
Dintre numeroasele activități de vacanță pe care le oferă Peninsula Musandam aș începe cu excursia de 3 sau 6 ore cu ambarcațiunea din lemn cu motor, tradițională "dhow", decorată cu covoare și perne viu colorate, cu motive tradiționale, amintind de camera lor tradițională dedicată discuțiilor și socializării "majilis", și care te va purta pe apele adânci ce acoperă bogăția de petrol a Golfului Arab. Vei naviga printre așa zisele "fiorduri norvegiene" ale Arabiei, numite de alții "dry” fjords (fiorduri secetoase) care mai curând ar putea fi comparate cu imagini selenare decât cu Norvegia cea verde, malurile stâncoase fiind lipsite de vegetație, formate din straturi de origine și culori diferite, care reflectă lumina puternică a soarelui, dând apei golfului luciu și culori schimbătoare, de la maro închis la albastru intens sau verde ireal. Cu puțin noroc și răbdare, vei putea admira un spectacol inedit oferit de delfinii jucăuși care dau târcoale ambarcațiunilor, iar în zonele liniștite, cu ape limpezi și verzi, iubitorii de înot și snorkeling se pot delecta privind pești multicolori și răsuflând ușurați la întoarcerea pe vas că nu au întâlnit niciun rechin (chiar și de mici dimensiuni). O excursie de o jumătate de zi vine la pachet cu un prânz tradițional pe vas, cu fructe proaspete, sucuri și cafea cu hel (cardamon), cu un ghid vorbitor de engleză și echipament complet de snorkeling.
Pentru iubitorii de istorie și etnografie, Fortul Khasab ar fi o opțiune (între orele 9-16). Este situat la marginea orașului, în apropierea portului și a frumosului hotel în stil tradițional Atana Musandam Resort and Spa (pe care îl recomand cu toată căldura), oferind, la fel ca și acesta, de la nivelul zidurilor din piatră și a celor 4 turnuri, o superba vedere asupra golfului. Crenelurile zidurilor sunt un loc foarte frecventat de papagali mici, verzui cu galben, foarte gălăgioși și foarte activi.
O escapada de 4,5 ore cu jeep-ul 4x4 (Mountain Safari) nu trebuie ratată. Este o plimbare pe drumuri neasfaltate (nu pot să le numesc forestiere pentru ca nu vezi nici urmă de pădure...), cu multe serpentine și cu peisaje superbe. Se desfășoară pe muntele Jebel Harim (muntele femeilor în traducere), numit astfel pentru că bărbații plecau la pescuit și femeile rămâneau acasă, pe munte, cu copiii, în sate săpate în piatră, cu case având podeaua la peste 1 m sub nivelul solului (în Rawdah Bowl), cu rol de apărare și păstrare a bunurilor în vase mari de lut. Muntele înalt de 1980 m a fost cândva fundul unei mări, mărturie stând fosilele găsite în pietre, iar formele versanților pe alocuri sugerează pereții unui canion, chiar daca nu vezi niciun firicel de apă, oricât te-ai strădui. Peisajul asupra golfului Khawr Najd (Khor An-Najd), situat la 26 km de centrul orașului Khasab, este magnific, șoseaua coborând în zeci de curbe "în ac de păr" spre micul port al pescarilor, unde bărcile sunt ancorate și se unduiesc în bătaia valurilor unei mări ireal de albastre, mărginită de munți golași ce o spintecă abrupt.
Pentru iubitorii de shopping, ca orice oraș arab, Khasab dispune de cel puțin un souq dar, spre deosebire de marea majoritate a orașelor din golf, are numai un singur Lulu Hypermarket construit recent.
Ceea ce nu am reușit să includ în programul celor 2 zile (doar atâtea am putut aloca de această dată Omanului) petrecute în Peninsula Musandam, cu un program tailor made designed by Eturia, și în special cu sprijinul Ștefaniei Mihalache, va rămâne cu siguranță pentru o excursie viitoare, dedicată strict Omanului: insula telegraf (Jazirat al Maqlab) și satele tradiționale Tawi (cu desene preistorice în piatră reprezentând bărci, animale sau luptători), Al Ashkharah, Badiya, Qannah, precum și Muscat și restul acestei țări superbe, primitoare, interesante și cu o climă blânda în perioada noiembrie - martie, un loc de poveste, relaxare și visare, în care te poți bucura de vară, când acasă e iarnă.